Rijvereniging Any Dale

FNRS wedstrijden

Hier vind je alle informatie over het deelnemen aan FNRS wedstrijden.

 

Hippisch Centrum Muiderberg organiseert samen met Rijvereniging Any Dale voor haar lesklanten (dressuur) wedstrijden volgens het systeem van de FNRS. Hier kun je lezen hoe wij die wedstrijden organiseren, wat de spelregels zijn en hoe je mee kunt doen. Mocht je na het lezen nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan je instructeur. 

 

Wedstrijdkalender

De data van de FNRS wedstrijden worden op tijd bekend gemaakt. Ze zijn te vinden in de wedstrijdkalender op de website van de rijverenigingOok wordt De FNRS dressuur proeven voor paarden worden op zaterdagavond verreden en de pony’s op zondagIn principe wordt gedurende het wedstrijdseizoen 1 keer per maand een FNRS dressuurwedstrijd verreden. 

 

Voorwaarden

Om mee te kunnen doen aan de FNRS wedstrijden op HCM moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 

1. Je hebt les op Manege Hippisch Centrum Muiderberg.

 

2. Je bent in het bezit van een geldig ruiterpaspoort, of deze is aangevraagd door je instructeur.

 

Inschrijven

Inschrijven kan door het digitale inschrijfformulier in te vullen. Inschrijven kan tot 1 week voor de wedstrijd, of tot het maximaal aantal deelnemers is bereikt. Klik hier om in te schrijven voor de eerstvolgende FNRS wedstrijd. 

 

Welke proef?

Als je voor het eerst mee gaat doen aan een FNRS wedstrijd, dan mag je je inschrijven voor een proef tussen de F1 en F6. Vraag aan je instructeur welke proef het meest geschikt is voor jou. De F1 en F2 zijn proeven zonder galop en heel geschikt als je begint met wedstrijd rijden. 

 

Welk paard/pony?

Bij het inschrijven vul je je eerste en tweede keus paard of pony in. Bij het samenstellen van de startlijst doen wij zoveel mogelijk ons best om iedereen op het paard of de pony van zijn of haar voorkeur te laten rijden. Je kunt je voorstellen dat dit niet altijd lukt en dat we er rekening mee moeten houden dat een paard of pony maar een maximaal aantal proeven per dag kan lopen.

 

Afzeggen

Het kan natuurlijk ook een keer gebeuren dat je je wedstrijd moet af zeggen. Dit kan via e-mail aan fnrs@rv-anydale.nl, of mocht je op de wedstrijddag zelf nog af moeten zeggen dan graag telefonisch (telefoon nummer staat op startlijst). Het startgeld blijft na inschrijving verschuldigd.

 

De startlijst

Uiterlijk een dag van tevoren staat de startlijst op de website. Dit is een voorlopige startlijst. Kijk altijd op de middag of avond voor de wedstrijd nog even op de website voor de meest actuele lijst. Toch kunnen tijden op de dag zelf nog wijzigen dus zorg dat je op tijd aanwezig bent!

 

Voorbereiding

Zorg voor een goede voorbereiding! Lees van te voren de proef goed door. Teken een rijbaan en denk goed hoe de proef verloopt. Vraag aan je instructeur of jullie de proef in de les kunnen oefenen. Bedenk goed waar je op moet letten en welke hulpen je moet geven. Is dit niet de eerste keer dat je meedoet neem dan je protocol van de vorige wedstrijden nog eens goed door. Welk commentaar kreeg je van de jury, waar haalde je niet zulke goede punten voor? Dan weet je waar je extra goed op moet letten. En (indien nodig) leer je theorie.

 

Kleding

Verplicht is een CE-EN 1384 goedgekeurde cap. Rijlaarzen of Jophurs met mini-chaps. Rijbroek met (manege) sweater of blouse met lange mouwen. Of compleet wedstrijdtenue bestaande uit witte rijbroek, rijjasje, witte blouse, plastron of stropdas en witte handschoenen. Handschoenen zijn alleen verplicht als je er voor kiest in wedstrijd tenue te rijden. Maar rij je met handschoenen dan moeten dit witte zijn. Dus om mee te doen is het niet noodzakelijk een heel wedstrijd tenue aan te schaffen. Maar kies je er wel voor om in wedstrijdtenue te rijden dan is het verplicht om in een compleet tenue te rijden dus met witte broek, plastron of stropdas en witte handschoenen. Zweep is toegstaan; pony's maximaal 80 cm en paarden maximaal 110 cm. En dames denk er aan dat je haren vast zitten, liefst in netje of knotje.

 

Poetsen en vlechten

Op het protocol krijg je een cijfer voor verzorging van de ruiter (of je aan het reglement voldoet en het er allemaal netjes en verzorgd uit ziet) en een cijfer voor verzorging van het paard/pony. Goed poetsen natuurlijk en je mag je paard of pony invlechten. Voor de paarden op zaterdagavond geldt dat je deze vanaf 17.00 uur kunt poetsen en invlechten. Ook de pony’s mogen zaterdagmiddag tussen 17.00 en 18.00 uur ingevlochten en gepoetst worden of op zondag voordat je gaat losrijden. Het is de bedoeling dat je je paard of pony op stal poetst en invlecht en hiervoor niet het servicecentrum van de pension paarden gebruikt. 

 

Hoe laat aanwezig?

Zorg dat je ruim voordat je moet losrijden aanwezig bent (ook de losrijtijden staan vermeld op de startlijst). Meldt je dan eerst bij het secretariaat om je startgeld te betalen en je ruiterpaspoort in te leveren. De F1 en F2 pony deelnemers op zondag rijden niet los maar krijgen een proefuitleg in de rijbaan. Het tijdstip hiervan is te vinden op de startlijst. Rij je F1 of F2 dan is het verplicht bij deze uitleg aanwezig te zijn. De proef wordt dan een keer voorgereden en er is iemand die uitlegt waar je zoal op moet letten.

 

Losrijden

Zorg dat je paard of pony op tijd is opgezadeld voor het losrijden. Het losrijden gebeurt in groepjes van ongeveer zes deelnemers onder begeleiding van een vrijwilliger. Als je als eerste na het losrijgroepje aan de beurt bent blijf je in de rijbaan. De tweede mag in de gang bij de binnenrijbaan wachten de overige paarden/pony's wachten op stal. Het is niet toegestaan om over het terrein te stappen ook niet om in- of uit te stappen. Ook dit is om toch zoveel mogelijk rust te houden voor de paarden en pony's. Je haalt je paard of pony weer van stal als de deelnemer voor jou aan zijn proef begint, stijgt op en wacht bij de binnenrijbaan tot je aan de beurt bent. Dit alles is overleg met de ringmeester, hij of zij vertelt je wanneer je aan de beurt bent.

 

De proef zelf

Als de ruiter voor jou de rijbaan verlaat dan mag je naar binnen. Meld je bij de jury; zeg duidelijk je naam en de naam van het paard of de pony. De jury geeft aan wanneer je aan je proef mag beginnen. Bij de paarden op zaterdag dien je zelf voor iemand te zorgen die je proef voorleest. Op zondag bij de ponydeelmers zorgen wij dat er een vrijwilliger is die de proef aan je voor leest. Natuurlijk doe je goed je best, maar vergeet vooral niet; paardrijden doe je voor je plezier! Dus geniet er ook van.

 

Waar let de jury op?

- Er wordt vooral gekeken naar de manier waarop de ruiter de hulpen aan het paard geeft.

- Correcte houding en zit. 

- Lichtrijden op het goede been.

- Netjes op de letter en goed door de hoeken rijden.

- Voorwaarts en actief tempo.

- Van F1 tot en met F8 is het belangrijk dat de ruiter in balans kan zitten zonder het paard te storen in de mond.

- Van F9 tot en met F11 is het belangrijk dat de ruiter een constante verbinding kan maken met de mond van het paard.

- Vanaf F12 is het belangrijk dat de ruiter het paard kan laten ontspannen en nageven.

 

Na de proef

Na de proef zet je je paard of pony weer op stal. Het is niet toegestaan om na de proef op het terrein rond te stappen. Als je paard/pony nog met een andere deelnemer moet lopen dan steek je de beugels op, singel een beetje losser en teugels door keelriem of hoofdstel even uit. Ben je de laatste deelnemer (even na vragen bij de ringmeester) die op je paard of pony mee doet zorg dan dat het paard of de pony is afgezadeld (spullen netjes opruimen, bit afgespoeld) en heel belangrijk; dat alle vlechtjes, elastiekjes e.d. uit de manen en staart zijn.

 

De prijsuitreiking
Verschillende keren per dag is er een prijsuitreiking. Per vier deelnemers is er een prijs en rozet. De prijsuitreiking is zo snel mogelijk nadat de laatste ruiter van een rubriek zijn proef heeft gereden. Tijdens de prijsuitreiking ontvangt iedere ruiter zijn of haar protocol. Daar staan de cijfers die je per onderdeel van je proef krijgt op en het commentaar van de jury. Lees dit goed!
 
Promotie
Op elk protocol staan 35 onderdelen. Als je gemiddeld een 6 haalt, heb je 210 punten. Vanaf 210 punten krijg je een promotiepunt. Die wordt afgestempeld in je ruiterpaspoort. Als je genoeg promotiepunten hebt gehaald ga je door naar de volgende proef. In de F1 en F2 proeven moet je 2 promotiepunten halen voordat je een proef verder gaat. Vanaf de F3 moet je er 3 halen om verder te gaan naar de volgende proef. 
 
Theorie-examens
Bij de even proeven F2, F4, F6, F8 en F10 hoort een theorie-examen. Dus nadat je je F2 proef voor de tweede maal hebt gereden doe je direct na de laatste ruiter van je rubriek theorie-examen. Zo ook nadat je je proef hebt gereden waarbij je voor de derde keer een promotiepunt kon halen in de F4, F6, F8 en F10. Heb je je theorie gehaald en genoeg promotiepunten voor de even proef dan ontvang je een diploma.
 
De theorie is te vinden in het boek "Leer paardrijden met plezier" Hierin staat precies welk hoofdstuk je voor welk examen moet doornemen en staan ook alle proeven. Dit boek is verkrijgbaar bij je instructeur.
 
De theorietoets bestaat uit 10 multiple-choice vragen. Van die 10 moet je er minimaal 7 goed beantwoorden om het diploma te halen.
 
Diploma
Bij elke even proef hoort een diploma. Alleen bij de hierboven genoemde proeven hoort ook een theorie-examen. Heb je genoeg promotie punten en het theorie examen, indien van toepassing, gehaald dan wordt het diploma aangevraagd. Je kunt deze dan de volgende FNRS wedstrijd bij het wedstrijdsecretariaat afhalen. De FNRS registreert geen promotiepunten, dat doet het wedstrijdsectariaat. Wel registreert de FNRS de behaalde diploma's. Een diploma is het officiële bewijs van je voortgang. 
 

Startgeld
Het startgeld voor deelname aan een FNRS proef in 10,00 euro per keer voor leden van Rijvereniging Any Dale en 12,50 euro voor niet leden. Startgeld kun je op de dag zelf bij het wedstrijdsecretariaat betalen. 

 

Alle informatie is ook na te lezen in het boek "Leer paardrijden met plezier" en in de bijlage van het boek staan alle proeven, reglementen en regels. Dit boek is verkrijgbaar bij je instructeur.

 
Voor alle informatie over de FNRS zie:  http://www.fnrs.nl/ruiters/
 
Voor het regelment tijdens FNRS wedstrijden zie regelement FNRS wedstrijden. Voor het algemeen reglement voor wedstrijden georganiseerd door Rijvereniging Any Dale zie het wedstrijdreglement.
 
Heb je nog vragen, mail naar: caroline@rv-anydale.nl, of bel 06 51807539.